The course aims to approach theoretical issues and methods in history education related to the transformation of academic historical knowledge into pedagogical knowledge and the development of historical thinking and historical consciousness. Alternative or informal types of history education are presented such as local history, oral history, digital history, historical movies, historical graphic novels and drama – verbatim theatre. The course includes lectures, workshops and educational visits to places of historical significance.

The course approaches narrative from a socio-cognitive and communicative point of view and explores a range of narrative genres by applying linguistic theoretical frameworks for their analysis.

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές/τριες το σημαντικό ρόλο της κολύμβησης για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Δίνονται σχετικές πληροφορίες για την εφαρμογή της εκμάθησης της κολύμβησης στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και πληροφορίες για τον κατάλληλο σχεδιασμό σχετικών μαθημάτων.

Στο μάθημα διδάσκονται πτυχές της Σύγχρονης (Μοντέρνας) Φυσικής, που αφορούν τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με τρόπο απλουστευμένο και χωρίς χρήση μαθηματικών περιγράφονται φαινόμενα και εφαρμογές στην καθημερινή ζωή από: την Κβαντομηχανική, τη Σχετικότητα, την Αστροφυσική, τη θεωρία του Χάους και άλλους κλάδους της σύγχρονης Φυσικής. Επίσης - με τρόπο απλό - ερμηνεύεται - πώς χρησιμοποιούνται σήμερα ευρείας χρήσης τεχνολογικές εφαρμογές, στηριγμένες στις περιοχές αυτές της Φυσικής.

Το μάθημα αφορά τις αρχές, τις μεθοδολογίες και τις στρατηγικές εφαρμογής της Διδακτικής της Φυσικής, καθώς και της διδασκαλίας της Φυσικής στην εκπαίδευση. Περιγράφονται οι θεωρίες μάθησης που αφορούν τη Διδακτική της Φυσικής, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί αυτή, καθώς και τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της μέσα στις σχολικές τάξεις.

Αντικείμενο
τους μαθήματος αποτελούν οι παιδαγωγικοί λόγοι (discourses) του
ερμηνευτικού», του εμπειρικού-συμπεριφοριστικού», του
πραγματιστικού-εποικοδομητικού», του αναδομιστικού-κριτικού» και του
μετανεωτεριστικού» σχολείου, με έμφαση στη γνώση-θεωρία και στις
πρακτικές και τεχνολογίες των πέντε λόγων» του σχολείου (πρότυπα,
σχεδιασμός/ανάπτυξη και ανάλυση των προγραμμάτων σπουδών, σχολικό
βιβλίο, έντυπο και ψηφιακό υλικό, ΤΠΕ, σχεδιασμός, μεθόδευση και
αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εξωδιδακτικές δραστηριότητες,
σχολικός χώρος και χρόνος, σχέσεις μεταξύ των
συμμετεχουσών/συμμετεχόντων).

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η ανάλυση των επιμέρους ειρηνιστικών φιλοσοφικών, ερευνητικών και παιδαγωγικών λόγων (discourses) που άρθρωσαν οι φεμινίστριες του πρώτου και δεύτερου κύματος και των σύγχρονα αναδυόμενων μετανεωτεριστικών φεμινιστικών λόγων της μη βίας.

Εισαγωγή στη γενεαλογία και αρχαιολογία των επιμέρους λόγων (discourses) της Παιδαγωγικής της Ειρήνης της νεωτερικότητας (την ιδεαλιστική, την κριτική και την οικολογική Παιδαγωγική της Ειρήνης και την πραγματιστική Εκπαίδευση για την Ειρήνη) και αναλυτική πραγμάτευση των ειρηνιστικών παιδαγωγικών λόγων της Κριτικής και της Μετακριτικής Παιδαγωγικής της Ειρήνης.

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η ιστορικότητα των ακαδημαϊκών παιδαγωγικών λόγων (discourses), της Παιδαγωγικής/της Επιστήμης της Αγωγής/των Επιστημών της Αγωγής, οι θεματικές έννοιες, οι πρακτικές και τεχνολογίες τους.

Το μάθημα σκοπεύει να εξοικειώσει τους φοιτητές σε νέες μεθόδους διδασκαλίας τόσο της πεζογραφίας όσο και της ποίησης. Η διδασκαλία της λογοτεχνίας θα συνδεθεί με τα άλλα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου αλλά και με διάφορα προγράμματα που εκπονούνται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής, της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης ή της τοπικής ιστορίας. Ακόμη, θα εξεταστούν οι τρόποι αξιοποίησης της λογοτεχνίας και η δημιουργία κινήτρων για ανάγνωση στο πλαίσιο των σχολικών εορτών ή άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεων βιβλίου, ομάδων ανάγνωσης, επισκέψεων συγγραφέων κλπ. Οι φοιτητές θα ασκηθούν στον τρόπο διδασκαλίας ολόκληρου λογοτεχνικού βιβλίου και θα εκπονήσουν σχέδια εργασίας τα οποία μπορούν να δοκιμάσουν πειραματικά σε σχολικές τάξεις.

Το μάθημα αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στη μελέτη της διγλωσσίας ως ατομικού και κοινωνικού φαινομένου. Το περιεχόμενο του μαθήματος αναπτύσσεται γύρω από τρεις άξονες: Α) κοινωνική διγλωσσία, β) ατομική διγλωσσία, γ) διγλωσσία και ζητήματα γλωσσικής και εκπαιδευτικής πολιτικής.

Στόχος του παραπάνω μαθήματος είναι μια πρώτη κατάρτιση των φοιτητών/τριών με τα γνωστικά πεδία της Φιλαναγνωσίας και της Δημιουργικής Γραφής, καθώς και η σύνδεσή τους με την Παιδική Λογοτεχνία.

Στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι η εξοικείωση και γνωριμία των φοιτητών/τριών με τον ευρύτερο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, τόσο στη συγχρονία όσο και τη διαχρονία του.