Εργαστήριο έμμεσης  επίβλεψης που διδάσκεται ένα 4-ωρο εβδομαδιαία και έχει αντικείμενο τον αρχιτεκτονικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Το εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική σύνθεση με ειδική έμφαση στην περιβαλλοντική προσαρμογή με την ευρεία της έννοια (ένταξη στον αστικό και φυσικό χώρο, ογκομετρική σύνθεση και κλιμάκωση, προσανατολισμός, επεξεργασία της διάταξης των χώρων, επιφάνειες, ανοίγματα και φίλτρα της επιδερμίδας, στοιχεία ελέγχου του εσωκλίματος, άρθρωση και επεξεργασία κλειστών, ημιυπαίθριων και ακάλυπτων χώρων, υλικά και φυτεύσεις). Η αρχιτεκτονική σύνθεση αντιμετωπίζει τη θεωρία του περιβαλλοντικού/ενεργειακού σχεδιασμού ως ένα πλαίσιο κανόνων κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και της κατασκευής αλλά και ως ένα πλαίσιο αρχών για την επιλογή των υλικών και των δομικών προϊόντων που θα αποδώσουν την υλικότητα του δομημένου περιβάλλοντος, των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου.

Στο εργαστήριο προβλέπεται εκτίμηση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής συμπεριφοράς της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής επίλυσης με βάση τις βιβλιογραφικές αναφορές, την ανάλυση υλοποιημένων παραδειγμάτων και με τη χρήση απλοποιημένων μεθόδων αξιολόγησης.

Το εργαστήριο εμπλουτίζεται με διαλέξεις αφενός σχετικές με τις στρατηγικές και τα αρχιτεκτονικά - παθητικά και ενεργητικά συστήματα που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, και αφετέρου σχετικά με τις οικολογικές, γεωγραφικές και πολιτισμικές παραμέτρους του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της σχέσης τους με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Το μάθημα στοχεύει στο:

•    Να βοηθήσει τους φοιτητές να κατανοήσουν τη λειτουργία και τις αρχές σχεδιασμού των κτιριακών κελυφών με περιβαλλοντικά κριτήρια

•    Να αποκτήσουν οι φοιτητές τις δεξιότητες της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με βασική παράμετρο την περιβαλλοντική και ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων

•    Να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της ποσοτικοποίησης της ενεργειακής/περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιριακών κελυφών κατά τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης

Εργαστήριο έμμεσης επίβλεψης με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Διδάσκεται 4 ώρες/εβδομάδα.

Εργαστήριο έμμεσης  επίβλεψης που διδάσκεται ένα 4ωρο εβδομαδιαία και έχει αντικείμενο τον  περιβαλλοντικό αστικό σχεδιασμό. 

Εργαστήριο έμμεσης επίβλεψης με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό αστικό σχεδιασμό. Διδάσκεται 4 ώρες/εβδομάδα.
Το μάθημα εντάσσεται στο ΠΜΣ Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός.

Στο πλαίσιο του μαθήματος, αναλύονται και εξετάζονται: • οι ιδιότητες των υλικών που που καθορίζουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου • οι γνώσεις που προσφέρει η Δομική Φυσική (Θεμομόνωση, υγροπροστασία, ηχομόνωση, αποθήκευση θερμότητας) καθώς και οι γνώσεις για τις επιδράσεις των περιβαλλοντικών παραμέτρων –ήλιος, άνεμος, νερό, κλπ. σε όλες τις κλίμακες (από τον αστικό σχεδιασμό έως την κατασκευαστική λεπτομέρεια του κελύφους) που επηρεάζουν τη περιβαλλοντική λειτουργία των κτιρίων, • οι στρατηγικές και τα αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά συστήματα που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, τόσο στις νέες υλοποιήσεις όσο στους υφιστάμενους οικισμούς και κτιριακά σύνολα. 

Στο πλαίσιο του μαθήματος, αναλύονται και εξετάζονται: • Τα επιστημονικά εργαλεία προσομοίωσης και περιβαλλοντικής αξιολόγησης υπαιθρίων χώρων και κτιριακών κελυφών. • Η ποιοτική αξιολόγηση της σχέσης του κτιρίου με το άμεσο δομημένο και φυσικό περιβάλλον του (αξιολόγηση των συνθηκών ηλιασμού / σκιασμού του κτιρίου από τα γύρω κτίρια ή/και τα φυσικά στοιχεία και τη βλάστηση (δέντρα). • Οι μέθοδοι και τεχνολογίες αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλες τις κλίμακες του αρχιτεκτονικού έργου. • Η εξοικείωση με τις δραστηριότητες και τις μεθοδολογίες μετρήσεων του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας • Η εκμάθηση των προσομοιωτικών προγραμμάτων design builder για τα κτιριακά κελύφη και envi-met για τους υπαίθριους χώρους. 

Στο μάθημα εξετάζονται στοιχεία της θεωρίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα από μία οικολογικά ευαίσθητη οπτική, ερμηνεύοντας την διαχρονική σχέση και ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. 

Στο πλαίσιο του μαθήματος, αναλύονται και εξετάζονται: • Η αντιμετώπιση με βιοκλιματικά κριτήρια του αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, καθώς και της διαμόρφωσης των υπαίθριων χώρων με στόχο τη δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης. • Οι παράγοντες διαμόρφωσης του αστικού μικροκλίματος και τα πεδία παρεμβάσεων: βλάστηση, υλικά, νερό, άνεμος, ηλιακή ακτινοβολία, ηλιοπροστασία • Οι μέθοδοι και κανονισμοί προστασίας του περιβάλλοντος και του χωρικού σχεδιασμού, καθώς και οι στρατηγικές επιλογές σε εθνικό και διεθνές πεδίο, που προσδιορίζουν το πλαίσιο για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.