Η έννοια της αξιοπρέπειας απέκτησε μεταπολεμικά ιδιαίτερη βαρύτητα και κύρος με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον ως μία από τις σημαντικότερες ηθικοπολιτικές και νομικές αξίες που οφείλει να προωθεί μια φιλελεύθερη και δημοκρατική πολιτεία. Ωστόσο, η ανάλυσή και η κατανόησή της παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, δεδομένης της μακράς ιστορίας της και των διαφορετικών τρόπων με τον οποίο χρησιμοποιείται σε ποικίλες περιστάσεις. Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τις ιστορικές καταβολές της έννοιας από την ρωμαϊκή dignitas μέχρι το έργο του Immanuel Kant, να συζητήσουμε σύγχρονες φιλοσοφικές προσεγγίσεις της (Waldron, Kateb) και τέλος να διερευνήσουμε κάποιες πρακτικές εφαρμογές της στο δίκαιο και την βιοηθική.

Σεμινάριο επάνω στις κοσμολογικές απόψεις του Αριστοτέλη, τους προδρόμους του και την πρόσληψή του

Ανάπτυξη θεμάτων της κοινωνικής θεωρίας της γνώσης στο πλαίσιο της κριτικής θεωρίας

Θα μελετηθούν θεωρητικά, κριτικά και λογοτεχνικά κείμενα τριών επιπέδων: κείμενα που παρουσιάζουν το θεωρητικό μόρφωμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, κείμενα που το διευρύνουν κατά τη μεταπολεμική, κυρίως, εποχή και κείμενα που υπερβαίνουν αλλά και αντικρούουν τις παγιωμένες αρχές του είτε ως θεωρητική και λογοτεχνική έκφραση είτε ως αντιρρητική κριτική. Βασική πηγή άντλησης θεωρητικών, κριτικών και λογοτεχνικών κειμένων θα αποτελέσουν και τα λογοτεχνικά περιοδικά (Νέα Επιθεώρηση, Πρωτοπόροι, Νέοι Πρωτοπόροι, Ιδέα, Τα Νέα Γράμματα, Αρχείον Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών, Κριτική, Επιθεώρηση Τέχνης κ.ά.), στις σελίδες των οποίων σκιαγραφούνται οι αρχές του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, καθώς και οι προσπάθειες για διεύρυνση, υπέρβαση και αντιρρητική κριτική προς το συγκεκριμένο θεωρητικό-καλλιτεχνικό μόρφωμα. 

Τα πολιτικά κινήματα του φασισμού και του ναζισμού, τα οποία άρχισαν να αναπτύσσονται στον ευρωπαϊκό χώρο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν αρκούνταν μόνο στη χρήση ή στην απειλή χρήσης βίας. Διαμόρφωσαν και πολύπλευρα ιδεολογικά αφηγήματα με τα οποία επιχειρούσαν να προσελκύσουν στους κόλπους τους ετερογενείς κοινωνικές ομάδες. Κάποιες από τις ιδέες που ασπάστηκαν και διακήρυξαν τα εν λόγω κινήματα είχαν ιδιαίτερη απήχηση σε μερίδα της ελληνικής διανόησης του Μεσοπολέμου. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε διαφόρων αποχρώσεων φασιστικές και ναζιστικές επιρροές σε κείμενα Ελλήνων διανοουμένων και λογίων του Μεσοπολέμου, τα οποία αναφέρονται στην κρατική οργάνωση, την πολιτική σκέψη και την πνευματική ζωή. Το μάθημα θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή σε βασικές πτυχές του φασισμού και του ναζισμού. Στη συνέχεια θα μελετήσουμε κείμενα των Γιάννη Αποστολάκη, Δημητρίου Βεζανή, Μιχαήλ Δένδια, Νίκου Καζαντζάκη, Ηλία Κυριακόπουλου, Τάκη Μπαρλά, Γ. Α. Μαντζούφα, Ιωάννη Συκουτρή και Πέτρου Ωρολογά. Τέλος, θα εξετάσουμε τις βασικές κατευθύνσεις ορισμένων φιλικών προς τον φασισμό και τον ναζισμό περιοδικών της εποχής (π.χ. Olimpo, Tο Νέον Κράτος κ.ά.).Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις ιδέες σχημάτισαν τον πυρήνα μια ιδεολογίας που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ παραμένει προσφιλής και σε ανθρώπους που αρνούνται να ταυτιστούν με τον φασισμό και τον ναζισμό του Μεσοπολέμου.

Ποίηση και φιλοσοφία στην κλασσική εποχή. Το λογοτεχνικό είδος του φιλοσοφικού διάλογου. Η αντιμετώπιση της ποίησης από τον Πλάτωνα. Η υιοθέτηση ποιητικών μοτίβων στο πλατωνικό έργο. Ανάλυση του ρόλου που επιτελούν οι επιμέρους πλατωνικοί μύθοι 

Μελέτη του προβλήματος του κακού πριν και μετά το Auschwitz. Διεπιστημονική εξέταση του προβλήματου του κακού, στην φιλοσοφία, την θεολογία, την ψυχολογία και την τέχνη.

Τα πολιτικά κινήματα του φασισμού και του ναζισμού, τα οποία άρχισαν να αναπτύσσονται στον ευρωπαϊκό χώρο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν αρκούνταν μόνο στη χρήση ή στην απειλή χρήσης βίας. Διαμόρφωσαν και πολύπλευρα ιδεολογικά αφηγήματα με τα οποία επιχειρούσαν να προσελκύσουν στους κόλπους τους ετερογενείς κοινωνικές ομάδες. Κάποιες από τις ιδέες που ασπάστηκαν και διακήρυξαν τα εν λόγω κινήματα είχαν ιδιαίτερη απήχηση σε μερίδα της ελληνικής διανόησης του Μεσοπολέμου. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε διαφόρων αποχρώσεων φασιστικές και ναζιστικές επιρροές σε κείμενα Ελλήνων διανοουμένων και λογίων του Μεσοπολέμου, τα οποία αναφέρονται στην κρατική οργάνωση, την πολιτική σκέψη και την πνευματική ζωή. Το μάθημα θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή σε βασικές πτυχές του φασισμού και του ναζισμού. Στη συνέχεια θα μελετήσουμε κείμενα των Γιάννη Αποστολάκη, Δημητρίου Βεζανή, Μιχαήλ Δένδια, Νίκου Καζαντζάκη, Ηλία Κυριακόπουλου, Τάκη Μπαρλά, Γ. Α. Μαντζούφα, Ιωάννη Συκουτρή και Πέτρου Ωρολογά. Τέλος, θα εξετάσουμε τις βασικές κατευθύνσεις ορισμένων φιλικών προς τον φασισμό και τον ναζισμό περιοδικών της εποχής (π.χ. Olimpo, Tο Νέον Κράτος κ.ά.). Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις ιδέες σχημάτισαν τον πυρήνα μια ιδεολογίας που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ παραμένει προσφιλής και σε ανθρώπους που αρνούνται να ταυτιστούν με τον φασισμό και τον ναζισμό του Μεσοπολέμου.