Πρόκειται για την διαχείριση των διπλωματικών εργασιών

Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει μια αναλυτική θεωρητική, μεθοδολογική και εμπειρική προσέγγιση στο γνωστικό αντικείμενο της εκλογικής κοινωνιολογίας. Αρχικώς παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή στη μελέτη της εκλογικής συμπεριφοράς, ξεκινώντας με τη συμβολή της εκλογικής γεωγραφίας στο εν λόγω ερευνητικό πεδίο. Με άξονα τα βασικότερα θεωρητικά υποδείγματα (ή μοντέλα/σχολές) για την ανάλυση και ερμηνεία των εκλογικών δεδομένων (το μικρο-κοινωνιολογικό υπόδειγμα της σχολής του Columbia, το μακρο-κοινωνιολογικό μοντέλο, το κοινωνικο-ψυχολογικό υπόδειγμα της σχολής του Michigan και εκείνου της ορθολογικής επιλογής) προσεγγίζουμε σειρά θεματικών ενοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο της εκλογικής κοινωνιολογίας...

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η έρευνα και η μελέτη των ιδεολογικο-πολιτικών προϋποθέσεων και μετασχηματισμών στο ελληνικό πολιτικό και κομματικό σύστημα μετά το 1974. Προσεγγίζονται οι μορφές και τα περιεχόμενα του κομματικού λόγου καθώς και ο λόγος των οργανώσεων και των κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα: κομματικές ιδεολογίες, πολιτικές/κοινωνικές διαιρέσεις, πολιτικές κρίσεις, η εν γένει ανάπτυξη του κομματικού φαινομένου, όπως όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αποτυπώνονται σε κομματικές διακηρύξεις και στον πολιτικό ανταγωνισμό στον δημόσιο χώρο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κριτικής διερεύνησης του λόγου των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, βασικοί άξονες του σεμιναρίου είναι τα προβλήματα συνέχειας και τομών στο ελληνικό πολιτικό και κομματικό σύστημα, θέματα πολιτικής και κομματικής κουλτούρας (εκσυγχρονισμός/αντι-εκσυγχρονισμός, ευρωπαϊσμός/αντι-ευρωπαϊσμός), και ειδικότερα: το λαϊκιστικό φαινόμενο σε όλες τις κινητοποιητικές του διαστάσεις (ακροδεξιός/ακροαριστερός λαϊκισμός), οι κομματικές και κοινωνικές προσλήψεις του εθνικιστικού λόγου, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, της συνωμοσιολογίας, κοντολογίς, οι πολιτικές, ιδεολογικές, και οργανωτικές συνθήκες που δομούν τις σταθερές» αλλά και τη δυναμική των μεταβολών στην ελληνική πολιτική σκηνή και το κομματικό σύστημα.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τους μηχανισμούς της δράσης του κράτους από τη σκοπιά της ανάλυσης της δημόσιας πολιτικής. Το μάθημα διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στη θεωρία. Αναλυτικότερα, εξετάζονται οι προσεγγίσεις που επιχειρούν να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τις διαδικασίες διαμόρφωσης, υλοποίησης, αξιολόγησης και μεταβολής των δημόσιων πολιτικών σε εθνικό, υπερεθνικό και υποεθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται:

  • α) στις νεοθεσμικές προσεγγίσεις (ορθολογικής επιλογής, ιστορικές, κοινωνιολογικές) και
  • β) στη συζήτηση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης και του Εξευρωπαϊσμού.

Στο δεύτερο μέρος, το μάθημα εστιάζεται στη μελέτη της άσκησης δημόσιων πολιτικών στην Ελλάδα. Προηγείται η παρουσίαση των κύριων απόψεων και υποθέσεων που έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο της βιβλιογραφίας του Εξευρωπαϊσμού και της νεοθεσμικής προσέγγισης και ακολουθεί η μελέτη επιλεγμένων δημόσιων πολιτικών:

  • α) των εθνικών και περιφερειακών αναπτυξιακών πολιτικών και
  • β) της κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής απασχόλησης (με έμφαση στην εξέταση της κρίσης του ελληνικού κοινωνικού κράτους). 

Η Μέθοδος SWOT, Ανάλυση ερωτηματολόγιου, Περιγραφική Στατιστική, Πίνακες διπλής εισόδου και έλεγχος ανεξαρτησίας. Delphi, Διαδικτυακές έρευνες: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του Διαδικτύου για την διεξαγωγή πολιτικών ερευνών, Η χρήση ανοικτού λογισμικού για την υλοποίηση πολιτικών διαδικτυακών ερευνών, Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση, Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση, Μη γραμμική παλινδρόμηση, κ.α., Ανάλυση με περισσότερες από δύο μεταβλητές (cluster analysis, πολλαπλή ανάλυση αντιστοιχιών κ.α)