Σύγχρονα Θέματα Νευρολογίας και Ψυχιατρικής

Προσεγγίσεις Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης και οι εφαρμογές της στα πεδία της νόησης και συμπεριφοράς.

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στις βασικές θεωρητικές αρχές και τις κλινικές εφαρμογές της Γνωστικής Συμπεριφορικής Προσέγγισης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση και τη θεραπευτική σχέση στη ΓΣΘ, η γνωστική διατύπωση του προβλήματος (κατά A. Beck), βασικές θεραπευτικές τεχνικές και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ΓΣΘ (θεραπευτικός σχεδιασμός, εργασίες για το σπίτι, αντιμετώπιση δυσκολιών στη θεραπεία, αντίσταση, τερματισμός της θεραπείας και πρόληψη υποτροπής). Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις, παρουσίαση και συζήτηση κλινικών περιστατικών, μελέτη βιβλιογραφίας και βιωματικές ασκήσεις.

Το μάθημα αυτό είναι μια εισαγωγή στις τεχνικές νευροαπεικόνισης και νευροφυσιολογίας. Θα συζητηθούν οι βασικές αρχές, η ερευνητική χρησιμότητα καθώς και η σχέση των τεχνικών αυτών με την κλινική νευροψυχολογία.

Βασικές δεξιότητες κλινικής συνέντευξης. Λήψη ιστορικού. Βασικές δεξιότητες/τεχνικές συμβουλευτικής. Διατύπωση του προβλήματος ανεξάρτητα της θεραπευτικής προσέγγισης. Θεραπευτικό συμβόλαιο. Η θεραπευτική σχέση και θεραπευτική συμμαχία. Το πλαίσιο της θεραπείας. Σημειώσεις και διατήρηση αρχείου. Σχεδιασμός θεραπείας. Στόχος θεραπείας. Διαχείριση κρίσεων στην ψυχοθεραπεία. Ορισμός κρίσεων. Εκτενής συζήτηση για τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Δεοντολογικά ζητήματα στην ψυχοθεραπεία (απόρρητο, διπλές σχέσεις, επάρκεια, συγκατάθεση, σεξουαλικότητα, ρόλος συγγενών, όρια). Διαπολιτισμικές διαφορές, πολιτισμική ευαισθησία, ευαισθησία σε διαφορές φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτοφροντίδα του θεραπευτή.

Το μάθημα αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του μεταπτυχιακού μαθήματος «Βασικές στατιστικές μέθοδοι επεξεργασίας εμπειρικών δεδομένων». Προϋποθέτει τη γνώση της βασικής στατιστικής μεθοδολογίας που εφαρμόζεται στην ψυχολογική έρευνα. Επιδίωξη του μαθήματος είναι η επέκταση του επιστημονικού εξοπλισμού των φοιτητών/τριών σε προχωρημένες και εξειδικευμένες μεθόδους στατιστικής ανάλυσης. Περιεχόμενο: Στατιστική ανάλυση σύνθετων πειραματικών σχεδίων μέσω μεθόδων της ανάλυσης διασποράς. Λογιστική παλινδρόμηση. Ανάλυση κυρίων συνιστωσών και διερευνητική ανάλυση παραγόντων. Εισαγωγή στα μοντέλα δομικών εξισώσεων. Εφαρμογή προηγμένων στατιστικών μεθόδων μέσω λογισμικού στατιστικής ανάλυσης.

Το μάθημα έχει στόχο να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές που διέπουν την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Θα συζητηθούν οι βασικές ψυχοδυναμικές θεωρητικές προσεγγίσεις σχετικά με την ψυχική λειτουργία και τη θεραπευτική αλλαγή, και ζητήματα που αφορούν την πρακτική της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας. Συγκεκριμένα θα συζητηθούν βασικά μοντέλα του ψυχισμού και της θεραπευτικής αλλαγή στην ψυχαναλυτική θεωρία (ενόραση, ψυχική επεξεργασία, διορθωτική συναισθηματική εμπειρία), η συνέντευξη ψυχαναλυτικής εκτίμησης, η ψυχοδυναμική διατύπωση του προβλήματος, το θεραπευτικό «συμβόλαιο» και άλλα ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, η θεραπευτική σχέση («πραγματική» σχέση, θεραπευτική συμμαχία, μεταβίβαση/ αντιμεταβίβαση), ο ρόλος της ασυνείδητης επικοινωνίας, του συμβολισμού και του ονείρου στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, οι βασικές παρεμβάσεις του θεραπευτή, οι άμυνες και η αντίσταση στη θεραπεία, η περάτωση της θεραπείας, συνήθη κλινικά διλήμματα και ζητήματα δεοντολογίας. Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις, συζήτηση αρθρογραφίας και παρουσίαση/ συζήτηση κλινικού υλικού.