Το μάθημα εξετάζει θέματα της επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης των οργανικών έργων τέχνης της πολιτισμικής κληρονομιάς (ύφασμα, φορητή εικόνα, πίνακες, ξύλο και χαρτί/βιβλίο). Επίσης, στοχεύει στον προβληματισμό των φοιτητών σε επίκαιρα θέματα συντήρησης ανόργανων υλικών, και παρουσιάζονται οι μηχανισμοί και οι παράγοντες φθοράς όπως και επεμβάσεις συντήρησης για οργανικά και ανόργανα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια γίνεται μια εισαγωγή στην επιστήμη και τις ιδιότητες των πολυμερών και εξετάζονται εφαρμογές τους στη συντήρηση εκκλησιαστικών κειμηλίων. Τέλος, παρουσιάζεται η παθολογία των μεταλλικών κραμάτων, γίνεται παρουσίαση της επεμβατικής συντήρησης φορητών εικόνων, καθώς και παρουσίαση περιπτώσεων μελέτης και συντήρησης τοιχογραφιών.

Το μάθημα επιμερίζεται σε τρεις κατευθύνσεις. (α) Περιγράφονται οι ιδιότητες, οι παθήσεις, οι τρόποι εφαρμογής και οι συνδυασμοί των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αντικείμενα της εκκλησιαστικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Έμφαση δίνεται σε φορητά ζωγραφικά και εικαστικά έργα, τοιχογραφίες, υφάσματα και μετάλλινα τεχνουργήματα. (β) Περιγράφονται ανόργανα και οργανικά κλασικά υλικά συντήρησης καθώς επίσης και σύγχρονα νανοϋλικά που εφαρμόζονται για την προστασία και διατήρηση των εκκλησιαστικών κειμηλίων και μνημείων. Επίσης, στην ύλη του μαθήματος περιλαμβάνονται οι τρόποι εφαρμογής των υλικών συντήρησης. (γ) Παρουσιάζονται σύγχρονες μέθοδοι ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης υλικών και αντικειμένων της πολιτισμικής κληρονομιάς και υλικών συντήρησης. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται μη-δειγματοληπτικές και μικρο-δειγματοληπτικές τεχνικές φυσικοχημικής ανάλυσης, μέθοδοι μέτρησης χρώματος, αντοχής υφάνσιμων ινών και χημειομετρικές μέθοδοι επεξεργασίας αποτελεσμάτων.

Το μάθημα περιλαμβάνει εισαγωγή στις Μικροσκοπικές/Φασματοσκοπικές Φυσικο-Χημικές τεχνικές χαρακτηρισμού, υλικών έργων Χριστιανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Κειμηλίων. Παρουσιάζονται οι τεχνικές αποτίμησης φασμάτων και μικροαναλύσεων SEM/EDS, NMR, XRD, XRF,FTIR, RAMAN και οι εφαρμογές τους σε δείγματα απο έργα πολιτιστικής κληρονομιάς .

Ο κεντρικός στόχος του παρόντος μαθήματος είναι η ανάλυση της επίδρασης του Χριστιανισμού στον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε διάφορες σύγχρονες πτυχές του πολιτισμού και τις θέσεις του Χριστιανισμού εντός αυτού. Η διάρθρωση του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί ως εξής: Ανάλυση του όρου «πολιτισμός» και η θέση-σχέση του χριστιανισμού καθώς και ορισμούς εννοιών που απαιτούνται για μια χριστιανική πολιτισμική κατανόηση. Πολιτισμός και Αγία Γραφή. Η συνάντηση του χριστιανισμού με τον Ιουδαϊσμό και τον Ελληνισμό. Το Βυζάντιο ως μια μεγάλη μήτρα του χριστιανικού πολιτισμού. Η Ευρώπη ως εκφραστής του χριστιανικού πολιτισμού. Ο χριστιανικός πολιτισμός τον 21ο αιώνα στις τρεις εκφάνσεις του (Ορθοδοξία, Ρωμαιοκαθολικισμός και Προτεσταντισμός). Για την πληρέστερη κατανόηση της θεματικής του μαθήματος, θα μελετηθούν μια ευρεία ομάδα επιστημονικών και πολιτιστικών εκφάνσεων όπως: Αρχιτεκτονική, Εικονογραφία, Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Δίκαιο, Επιστήμη και Τεχνολογία, Εκπαίδευση, Ιατρική, υγιεινή και περίθαλψη, Ελευθερία, Δημοκρατία, Εργασία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Οικογενειακή Ζωή, Διατροφή, Διαβίωση, Κινηματογράφος.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.pdfΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.pdf

Στο μάθημα παρουσιάζονται διαχωριστικές τεχνικές Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Πίεσης (HPLC) και Αέριας Χρωματογραφίας (GC) που χρησιμοποιούνται ευρέως στη μελέτη υλικών εκκλησιαστικών κειμηλίων. Προκατεργασία Δείγματος για Χρωματογραφική Ανάλυση. Περιγράφονται ανιχνευτές που συνδέονται με τις χρωματογραφικές διατάξεις όπως είναι ο ανιχνευτής παράταξης φωτοδιόδων και ανιχνευτές φασματομετρίας μοριακών μαζών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται διάφορες τεχνικές ιοντισμού (ιοντισμός με ηλεκτρόνια, ηλεκτροψεκασμός, χημικός ιοντισμός σε ατμοσφαιρική πίεση κ.ά.) και αναλυτές μαζών (τετραπολικός αναλυτής, παγίδας ιόντων κ.ά.) ενώ αναφορά γίνεται και στη Φασματομετρία Mαζών σε σειρά. Επίσης, στην ύλη του μαθήματος περιλαμβάνονται θερμικές μέθοδοι όπως είναι η Θερμοστάθμιση, η Διαφορική Θερμική Ανάλυση και η Διαφορική Θερμιδομετρία Σάρωσης. Τέλος, παρουσιάζονται η μέθοδος της ραδιοχρονολόγησης με C-14 και μέθοδοι χρονολόγησης με χρήση φωταύγειας, όπως είναι η Θερμικά προτρεπόμενη φωταύγεια (Θερμοφωταύγεια) και η Oπτικά προτρεπόμενη φωταύγεια.