Το μάθημα εστιάζει στη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και των πληθυσμών σε κίνηση. Επικεντρώνεται στις αλλαγές που έχουν επιφέρει τα ΜΚΔ και οι νέες τεχνολογίες στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών δίνοντας έμφαση στο πώς αξιοποιούνται τα διαφορετικά μέσα επικοινωνίας και τα τεχνολογικά εργαλεία τόσο στην αρχή και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους όσο και στη διαδικασία ένταξής τους στη χώρα υποδοχής. Στο πλαίσιο του μαθήματος, μελετάται η χρήση των ΜΚΔ από φορείς υποστήριξης των πληθυσμών σε κίνηση, συλλογικότητες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, ενώ διερευνάται, επίσης, η αναπαράσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα ΜΚΔ, καθώς και οι κίνδυνοι που αυτά επιφυλάσσουν. Τέλος, εξετάζεται η χρήση των ΜΚΔ από δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων επικοινωνίας για την προώθηση του δημοσιογραφικού τους έργου σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο.

Το μάθημα εισάγει τους/ις φοιτητές/τριες στη δημοσιογραφική κάλυψη και έρευνα για θέματα μετανάστευσης/προσφυγιάς. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα αναπτυχθούν βασικές θεωρίες,΄΄ όπως αυτές τις πλαισίωσης και ημερήσιας θεματολογίας, ενώ θα αναζητηθεί ο ρόλος της δημοσιογραφικής έρευνας στην ανάδειξη των επιμέρους πτυχών του ζητήματος.

Το μάθημα εξετάζει τις ιστορικές καταβολές του φαινομένου της μαζικής μετανάστευσης πληθυσμών και της διαχείρισης των πληθυσμών σε κίνηση. Εκκινεί από τη μελέτη της προϊστορίας του φαινομένου, το δουλεμπόριο, την υπερατλαντική μετανάστευση και εστιάζει στον 19ο και κυρίως στον 20ο αιώνα. Στα πλαίσια του μαθήματος συζητούνται οι αιτίες, οι τάσεις και οι δρόμοι των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνονται οι συνδέσεις με τους πολέμους και τις ταξικές ανισότητες, αλλά και οι πορείες των υποκειμένων, των πολλών προσφύγων και μεταναστών στο ξαναχτίσιμο της ζωής.

Το μάθημα αυτό αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διασυνοριακή κίνηση και μετεγκατάσταση προσώπων που δεν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Θα αποσαφηνιστεί ο όρος “μετανάστης” σε αντιδιαστολή με αυτόν του “πρόσφυγα” και θα παρουσιαστούν οι επιμέρους κατηγορίες μεταναστών όπως έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της εξέλιξης του μεταναστευτικού δικαίου (οικονομικοί μετανάστες, παράτυποι μετανάστες, διακινούμενοι, εποχιακοί εργαζόμενοι, επί μακρόν διαμένοντες, μετανάστες υψηλής ειδίκευσης κ.α.). Ειδικότερα δε θα εξεταστούν στην ιστορική τους διαμόρφωση θεσμοί που το διεθνές κατ’ αρχάς και στη συνέχεια το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο έχουν επεξεργαστεί για τη διαχείριση των διασυνοριακών μεταναστευτικών ροών, όπως η προξενική θεώρηση, η άδεια διαμονής για εργασία, η οικογενειακή συνένωση κ.α.. Το μάθημα θα εστιάσει στις διάφορες πτυχές του καθεστώτος νόμιμης διαμονής μεταναστών στη χώρα μας, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του εθνικού νομοθέτη την τελευταία εικοσαετία και μια ολόκληρη δέσμη ευρωπαϊκών Οδηγιών και Κανονισμών Ε.Ε.. με έμφαση στα δικαιώματα που τους αναγνωρίζονται και κυρίως στους μηχανισμούς κοινωνικής τους ένταξης μέχρι και την κτήση της ιθαγένειας της χώρας υποδοχής. Τέλος, ειδική αναφορά θα γίνει στη μεταχείριση των μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμο τίτλο παραμονής αλλά και στην ενδεχόμενη προστασία θυμάτων διακίνησης.