Τι είναι η Επιστημονική Μέθοδος. Οι σχέσεις μεταξύ θεωρίας, θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Κατηγορίες επιστημονικής έρευνας. Από την επιστημονική ιδέα στο θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής. Πως προετοιμάζεται και πως αναπτύσσεται ένα επιστημονικό θέμα. Μεθοδολογία βιβλιογραφικής έρευνας. Πειράματα και υποθέσεις εργασίας. Συλλογή δεδομένων. Χρονοδιάγραμμα και διαχείριση χρόνου. Συγγραφή μεταπτυχιακής διατριβής. Δομή μεταπτυχιακής διατριβής. Λογοκλοπή. Τα μυστικά μιας επιτυχημένης παρουσίασης.

Έννοια της Βιομάζας, Ειδη Βιομάζας και χαρακτηριστικά τους, Προϊόντα ξύλου και κλιματική αλλαγή, Η καινοτομία στα προϊόντα ξύλου, Καινοτόμα δομικά προϊόντα ξύλου, Ανακύκλωση προιόντων ξύλου, Νέες μέθοδοι παραγωγής προϊόντων ξύλου,  Νέες μέθοδοι συντήρησης – προστασίας προϊόντων ξύλου, Βιοπλαστικά από ξυλώδη βιομάζα, Χημικά-Φαρμακευτικά προϊόντα από βιομάζα, Νανουλικά από δασική βιομάζα

(φώτο: renewableenergymagazine.com)

  • Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές σε θέματα που αφορούν την περιβαλλοντική κοστολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας οικονομικών μονάδων και της λογοδοσίας αυτών για το εσωτερικό και εξωτερικό περιβαλλοντικό κόστος της λειτουργίας τους.
  • Με τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κόστους μιας οικονομικής μονάδας είναι δυνατή η διαχείριση των μη επιθυμητών εκροών μιας παραγωγικής διαδικασίας (μη προϊοντικά παράγωγα) και η μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, τους τρεις δηλαδή πυλώνες της αειφορίας.
  • Αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της μονάδας, αλλά και το όφελος προς το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Με την αειφόρο κοστολόγηση και αειφορική λογοδοσία επιδιώκεται ο φοιτητής να μπορεί να εκτιμήσει τα παραπάνω σε φυσικές και χρηματικές μονάδες και να μπορεί να τα παρουσιάσει σε αειφορικούς απολογισμούς για την υπεύθυνη ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών.
  • Ταυτόχρονα συμβάλλει στην εκμάθηση τρόπων με τους οποίους μια οικονομική μονάδα μπορεί να αποκτήσει συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και οικολογικά σήματα.

• Βασικές έννοιες (Φυσικοί Πόροι: Βιοτικοί, Αβιοτικοί ) • Διάκριση φυσικών πόρων (Δυναμικοί, Πραγματικοί, Απόθεμα) • Απόψεις για τους φυσικούς πόρους (Ανθρωποκεντρική άποψη, Βιοκεντρική ή οικολογική άποψη.) • Δασικά Οικοσυστήματα ( Βιομηχανικά δάση, Μη Βιομηχανικά Δάση) • Κοινωνική και οικονομική πολλαπλή σημασία των δασικών οικοσυστημάτων • Ολοκληρωμένη διαχείριση φυσικών πόρων ( οργάνωση, συντονισμός και έλεγχος των διαφορετικών χρήσεων των φυσικών πόρων). Πολιτική και στρατηγική για τη βιοοικονομία στην Ευρώπη, Προϊόντα βιολογικής βάσης και υπηρεσίες του φυσικού περιβάλλοντος, Δείκτες και κριτήρια πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής βάσης, Διαδικασίες ανάπτυξης προϊόντων της βιοοικονομίας, Διαδικασίες υιοθέτησης της βιοοικονομίας από επιχειρήσεις και οργανισμούς, Επιχειρηματικά μοντέλα υποστήριξης της βιοοικονομίας, Διαφοροποίηση και κανοτομία στον τομέα των φυσικών πόρων και της βιοοικονομίας, Βιοοικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη

Εισαγωγή στη βιοπαρακολούθηση, τύποι, ορισμοί. Ιστορική αναδρομή της βιοπαρακολούθησης σε παγκόσμια, ευρωπαϊκή, περιφερειακή, τοπική κλίμακα. Οικοσυστημικές λειτουργίες και υπηρεσίες. Αντοχή, ανθεκτικότητα και ανάπαλση οικοσυστήματος. Ποσοτικοποίηση καταπονήσεων, γενετικοί, οικολογικοί κ.α. δείκτες ανάπαλσης. Βιοπαρακολούθηση επιπέδων βιοποικιλότητας: γενετικής, ειδών, οικοσυστημάτων. Γενετική παρακολούθηση. Αρχές, μεθοδολογίες και εφαρμογές γενετικής παρακολούθησης. Κριτήρια, δείκτες και επιβεβαιωτές γενετικής παρακολούθησης, κρίσιμες τιμές, παραδείγματα. Παρακολούθηση ειδών, Δίκτυο Φύση 2000, παραδείγματα. Παρακολούθηση οικοσυστημάτων, τοπίων, μεθοδολογίες. Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων βιοπαρακολούθησης. Απαραίτητα στοιχεία προγραμμάτων βιοπαρακολούθησης. Συλλογή δεδομένων, ανάλυση. Τιμές αναφοράς, τιμές βάσης. Εξειδίκευση προγραμμάτων βιοπαρακολούθησης. Προοπτικές και αναδυόμενες προσεγγίσεις βιοπαρακολούθησης.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 1. ΓΕΩΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 2. ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

1) Γενικά στοιχεία Ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια
2) Κριτήρια επιλογής θέσης μονάδας εκτροφής
3) Υδροδότηση προέλευση νερού, ποιότητα, ποσότητα
4) Χαρακτηριστικά και τύποι μονάδων εκτροφής ψαριών
5) Γενικά στοιχεία αναπαραγωγής και πάχυνσης ψαριών
6) Φυσική και Τεχνητή αναπαραγωγή ψαριών
7) Τεχνολογίες εκτροφής ψαριών της οικογένειας Salmonidae (ιριδίζουσα πέστροφα – Oncorhynchus mykiss και άγρια πέστροφα – Salmo trutta, )
8) Τεχνολογίες εκτροφής ψαριών της οικογένειας Cyprinidae (κοινός κυπρίνος – Cyprinus carpio και φυτυοφάγοι κυπρίνοι)
9) Τεχνολογίες εκτροφής Ευρωπαϊκών γατόψαρων και άλλων ειδών των εσωτερικών νερών
10) Τεχνολογίες εκτροφής διακοσμητικών ψαριών
11) Τεχνολογίες εκτροφής οξύρρυγχων (Acipenser ruthenus, Acipenser baeri)
12) Τεχνολογίες ημιεντατικών εκτροφών (συστήματα εκτροφής σε λιμνοθάλασσες)
13) Τεχνολογίες εκτροφής ψαριών με ανακύκλωση νερού (κλειστά συστήματα εκτροφής)

Σκοπός του μαθήματος είναι η διδασκαλία εννοιών, μεθόδων και πρακτικών χαρτογράφησης και παρακολούθησης των χαρακτηριστικών και των χωρικών/χρονικών διαστάσεων των φυσικών οικοσυστημάτων και φυσικών πόρων με τη χρήση τεχνολογιών Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ). Οι συνεχείς πιέσεις που ασκούνται σε φυσικά και διαχειριζόμενα οικοσυστήματα εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (βιομηχανικές/γεωργικές δραστηριότητες, κλπ.) ή φυσικών φαινομένων έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών και υποβάθμισης σε αρκετές περιπτώσεις του περιβάλλοντος. Η χρήση και ανάλυση δεδομένων παρατήρησης γης (αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων) αποτελεί σημαντικό εργαλείο τόσο για τη συστηματική παρακολούθηση φυσικών διεργασιών και διαχρονικών αλλαγών, όσο και για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Το μάθημα θα εισάγει τους φοιτητές στη θεωρία της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, στην ανάλυση, ερμηνεία και ταξινόμηση ψηφιακής εικόνας και στη διαχείριση χωρο-χρονικών δεδομένων μέσω σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων για την παρακολούθηση φυσικών πόρων.

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ¨ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ