Ο σκοπός του άσκησης του Β΄ εξαμήνου, είναι η παρουσίαση περιστατικών, η συζήτηση κλινικών σεναρίων και η περαιτέρω ενασχόληση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων του Β΄ εξαμήνου. Θέματα προς συζήτηση, περιπτώσεις ασθενών, video προβολές, παρουσίαση εικονογραφικού υλικού σχετικού με τα επιμέρους μαθήματα, θα αποτελέσουν μέρος της άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Β΄ εξαμήνου, στους χώρους της Γ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση του ιδιαίτερου κεφαλαίου της διατήρησης της γονιμότητας σε ασθενείς με προδιηθητικές παθήσεις του γυναικείου γενετικού συστήματος. Θα τονισθεί ο ρόλος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις περιπτώσεις ασθενών με προδιηθητικές παθήσεις που αντιμετωπίσθηκαν συντηρητικά και φυσικά οι επιπτώσεις τόσο των προδιηθητικών παθήσεων του γυναικολογικού συστήματος, όπως και των θεραπειών αυτών κατά την κύηση.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση της ύποπτης για κακοήθεια εξαρτηματικής παθολογίας (σαλπίγγων-ωοθηκών). Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει κατά την διάρκεια του μαθήματος στα υπάρχοντα διαγνωστικά και προβλεπτικά μοντέλα της εξαρτηματικής παθολογίας, τον ρόλο της έγχρωμης και Doppler υπερηχογραφίας στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών παθήσεων των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Θα υπάρξει αναφορά στο διαγνωστικό ρόλο των βιοδεικτών στην παθολογία των εξαρτημάτων, καθώς ! και ο συνδυασμός τους με την διακοιλιακή (TAUS) και διακολπική (TVUS) υπερηχογραφία. Η σύγκριση μεταξύ των απεικονιστικών μεθόδων (TVUS, CT, MRI) σε ότι αφορά την διαγνωστική τους ακρίβεια, αποτελεί κομβικό κεφάλαιο του μαθήματος. Οι οριακοί όγκοι ωοθηκών, οι όγκοι των στρώματος της ωοθήκης (υψηλού ποσοστού κακοήθους εξαλλαγής) και τέλος οι όγκοι της ωοθήκης από αρχέγονα γενετικά κύτταρα των οποίων η βιολογική συμπεριφορά παραμένει αμφιλεγόμενη, αποτελούν ιδιαίτερα αντικείμενα του εν λόγω μαθήματος.

Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση και ανάλυση των διαγνωστικών μεθόδων τεκμηρίωσης της υπερπλασίας του ενδομητρίου με/χωρίς ατυπίες. Η επιδημιολογική συσχέτιση με τον καρκίνο του ενδομητρίου, θα αποτελέσουν αντικείμενο αυτού του μαθήματος. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπερπλασίας του ενδομητρίου (προγεσταγόνα, GnRH, κ.α.), καθώς και στη συμβολή τους στη διατήρηση της γονιμότητας. Τέλος, θα γίνει αναφορά στις χειρουργικές μεθόδους συντηρητικής αντιμετώπισης της υπερπλασίας του ενδομητρίου.

Σε αυτό το μάθημα θα γίνει παρουσίαση των προδιηθητικών παθολογικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας που χρήζουν παρακολούθησης και αντιμετώπισης. Στο μάθημα θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της κολποσκόπησης ως τεχνική διαγνωστικής προσέγγισης της παθολογίας τραχήλου, την σημασία των διαγνωστικών τεστ πρόληψης, παρακολούθησης και επιλογής ασθενών για θεραπεία (κυτταρολογία, HPV testing, m-RNA, βιοδείκτες). Θα γίνει τέλος, εκτενής αναφορά στους τρόπους αντιμετώπισης αφαιρετικού (laser, LOOP, κώνος με νυστέρι , κ.α.) και καταστροφικού (ηλεκτροδιαθερμία, laser ablation κ.α.) τύπου των προδιηθητικών παθήσεων του τραχήλου. Ακόμη θα γίνει αναφορά της αποτελεσματικότητας των παραπάνω μεθόδων, καθώς και την πιθανή επίδρασή τους στην εγκυμοσύνη.

Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση και ανάλυση της διαγνωστικής μεθοδολογίας και προσέγγισης των προδιηθητικών παθήσεων του αιδοίου και του κόλπου (αιδοιοσκόπηση-κολποσκόπηση, βιοψίες, βιοδείκτες). Πρόκειται επίσης να γίνει αναφορά στην αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων, καθώς και της τρέχουσας φαρμακευτικής και χειρουργικής θεραπείας η οποία εφαρμόζονται στις προδιηθητικές παθήσεις αιδοίου-κόλπου.

Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων των προδιηθητικών παθήσεων του γυναικείου γενετικού συστήματος (τραχηλική δυσπλασία, υπερπλασία ενδομητρίου, άτυπα λειομυώματα, οριακοί όγκοι ωοθηκών, κ.α.). Επίσης, πρόκειται να περιγραφούν οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που συμβάλουν στην εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων του γυναικείου γενετικού συστήματος. Τέλος, σε αυτό το μάθημα θα υπάρξει μία σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση των βασικών γνώσεων της βιοστατιστικής, για την καλύτερη κατανόηση των επιστημονικών εργασιών, καθώς και την δυνατότητα συγγραφής ερευνητικών εργασιών από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.