Αντικείμενο του μαθήματος είναι η προσέγγιση του διοικητικού φαινομένου από νομική, πολιτική και κοινωνιολογική σκοπιά στο πεδίο του κράτους με κριτική παρουσίαση της οργάνωσης της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης καθώς και της τοπικής και καθ' ύλην αυτοδιοίκησης. Επιπροσθέτως, η οργάνωση του κράτους εξετάζεται υπό το φως της δικαιοκρατικής και δημοκρατικής αρχής. Τα παραπάνω προσεγγίζονται και με τη χρήση των πορισμάτων και αρχών της διοικητικής επιστήμης όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από την ανάλυση του διοικητικού φαινομένου και στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκεται: α) η εξοικείωση των φοιτητών με θεμελιώδεις έννοιες, β) η παροχή πληροφοριών σχετικά με το διοικητικό φαινόμενο, την ιστορική του εξέλιξη και την οργάνωσή του στο πεδίο του κράτους και, δευτερευόντως, στον ιδιωτικό τομέα, γ) η διεπιστημονική προσέγγιση οργανωτικών σχημάτων, η σύγκριση και ανάλυση τους, δ) η ανάδειξη πλεονεκτημάτων και παθογενειών και ε) ο δημιουργικός προβληματισμός για τον πιθανό μετασχηματισμό της οργανωτικής διάρθρωσης επί τη βάσει των σύγχρονων συνθηκών καθώς και για τη σύνδεση της διοίκησης με τη δημοκρατική αρχή και τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων. 

Το μάθημα είναι σχεδιασμένο ώστε να εισαγάγει τους φοιτητές στη γενεαλογία, τις κεντρικές έννοιες, αντινομίες, υποκείμενα, ζητήματα, τύπους, σύγχρονες εκφάνσεις και προκλήσεις της διακυβέρνησης. Μετά από μία εισαγωγή στις θεματικές, τη δομή και τις απαιτήσεις του μαθήματος, οι διαλέξεις εξετάζουν αρχικά την εννοιολογική σχέση κυβέρνησης, διακυβέρνησης και κυβερνητικότητας. Στη συνέχεια εξετάζονται α) οι κεντρικές έννοιες της διακυβέρνησης με έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές όπου αυτές υποστασιοποιούνται, β) η αντινομική και παράδοξη σχέση της διακυβέρνησης με την κυριαρχία, γ) τα κράτη και τα διεθνή καθεστώτα στην ιστορική τους εξέλιξη, δ) η εμπλοκή της κοινωνίας πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων στις διαδικασίες της διακυβέρνησης, ε) οι έννοιες και πρακτικές εκφάνσεις της δημοκρατικής και της χρηστής διακυβέρνησης, καθώς και η διασύνδεση της τελευταίας με την ανάπτυξη, στ) τα κεντρικά σημεία της κριτικής στη λειτουργία της διακυβέρνησης και ζ) τα νέα δεδομένα που θέτουν οι πλέον σύγχρονες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως. Τέλος, το μάθημα θα εξετάσει την περίπτωση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης ως μία τυπική περίπτωση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, συγκεντρώνοντας τα ως άνω χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα.

Ανάλυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και των επιπτώσεων στην λειτουργία του ελληνικού κράτους.

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τους μηχανισμούς της δράσης του κράτους από τη σκοπιά της ανάλυσης της δημόσιας πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης. Το μάθημα διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του μαθήματος είναι αφιερωμένο στην ανάλυση της δημόσιας πολιτικής. Καταρχήν, εξετάζονται οι προσεγγίσεις που επιχειρούν να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τις διαδικασίες διαμόρφωσης, υλοποίησης, αξιολόγησης και μεταβολής των δημόσιων πολιτικών σε εθνικό, υπερεθνικό και υποεθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται: α) στις νεοθεσμικές προσεγγίσεις (ορθολογικής επιλογής, ιστορικές, κοινωνιολογικές, προσεγγίσεις του λόγου) και β) στη συζήτηση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης και του εξευρωπαϊσμού. Ακολούθως, το μάθημα εστιάζεται στη μελέτη της άσκησης δημόσιων πολιτικών στην Ελλάδα. Προηγείται η παρουσίαση των κύριων απόψεων και υποθέσεων που έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο της βιβλιογραφίας του εξευρωπαϊσμού και της νεοθεσμικής προσέγγισης και ακολουθεί η μελέτη επιλεγμένων δημόσιων πολιτικών. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος εστιάζεται στη μελέτη της δημόσιας διοίκησης υπό την οπτική γωνία της θεωρίας των οργανώσεων. Αναλυτικότερα, συζητείται η ιστορική εξέλιξη της επιστήμης της διοίκησης και παρουσιάζονται οι κύριες λειτουργίες της διοίκησης και της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στον Δημόσιο Τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάλυση επικεντρώνεται: α) στην παρουσίαση ορισμένων θεμελιωδών εννοιών (προγραμματισμός, οργάνωση, διεύθυνση, έλεγχος, λήψη αποφάσεων, αξιολόγηση, ανταμοιβές, υγεία και ασφάλεια, εργασιακές σχέσεις), β) στην ανάδειξη της σημασίας που έχει η υποκίνηση του ανθρώπινου δυναμικού και γ) στο ρόλο που διαδραματίζει η ηγεσία. Θεματικές ενότητες 1.Η δημόσια πολιτική ως πολιτική διαδικασία – εννοιολόγηση και θεωρητικοποίηση 2.Η νεοθεσμική προσέγγιση των δημόσιων πολιτικών 3.Εξωγενείς παράγοντες: παγκοσμιοποίηση και εξευρωπαϊσμός 4.Ο εξευρωπαϊσμός των δημόσιων πολιτικών στην Ελλάδα 5.Η νεοθεσμική ανάλυση των δημόσιων πολιτικών στην Ελλάδα 6.Ιστορική εξέλιξη της επιστήμης της διοίκησης 7.Σύγχρονες προσεγγίσεις της διοίκησης - λειτουργίες της διοίκησης 8.Η διοίκηση ανθρώπινων πόρων στον Δημόσιο Τομέα 9.Υποκίνηση και ομαδική εργασία 10.Ο ρόλος της ηγεσίας 

Επιστημολογικά & γνωσιολογικά ζητήματα, Αρχειακή έρευνα, Πρωτογενείς και Δευτερογενείς Πηγές, Τεκμηρίωση και κριτική των πηγών, Κοινωνικο-επιστημονική έρευνα (συνεντεύξεις, κ.λπ.), Η Μέθοδος SWOT, Ανάλυση ερωτηματολόγιου, Περιγραφική Στατιστική, Πίνακες διπλής εισόδου και έλεγχος ανεξαρτησίας

Το μάθημα αυτό προσφέρει εμπειρική (πρακτική) εκπαίδευση –όχι απλά θεωρητική ανάλυση της εφαρμοσμένης πολιτικής σε τρεις επιμέρους θεματικές: διαμόρφωση στρατηγικής για διαχείριση πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων), επικοινωνία και μέτρηση της κοινής γνώμης, εκλογικές εκστρατείες (στο πλαίσιο τυπικών ή άτυπων πολιτικών υποκειμένων). Οι φοιτητές θα επιδιωχθεί να συμμετέχουν στην διαμόρφωση και υλοποίηση εκλογικής εκστρατείας ή στην διαχείριση της διοίκησης σε ένα πολιτικό θεσμό ή κόμμα. 

Το μάθημα έχει ως βασικό στόχο την εξοικείωση των φοιτητριών/ών με τις τρέχουσες θεωρητικές αναζητήσεις για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τις σημαντικότερες τάσεις για την εξέλιξη αυτών των θεσμών στην Ευρώπη μέσα από μια συγκριτική τους θεώρηση και, τέλος, την λειτουργία της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, ιδίως στην Ελλάδα και ορισμένες επιλεγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της γενικότερης προβληματικής της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης, θα αναλυθούν βασικές θεωρίες και τρέχουσες τάσεις για τα σχήματα διακυβέρνησης, την τοπική ηγεσία, τα καθεστώτα διακυβέρνησης πόλεων (urban regimes), τις δυναμικές της παγκοσμιοποίησης, του εξευρωπαϊσμού και της περιφεριοποίησης. Θα παρουσιαστούν επίσης συγκριτικές μεθοδολογίες και εργαλεία, καθώς και οι βασικές τυπολογίες και κατηγοριοποιήσεις των συστημάτων αυτοδιοίκησης στις χώρες της Ευρώπης. Τέλος, θα αναλυθούν ορισμένες βασικές πτυχές της πρακτικής λειτουργίας των θεσμών τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.