To μάθημα περιλαμβάνει περιγραφή των μηχανισμών λειτουργίας του ανοσιακού συστήματος, τους ιστούς και τα κύτταρα του ανοσιακού συστήματος, τις κυτοκίνες και τα συνδιεγερτικά μόρια που συμμετέχουν στην ανοσιακή απάντηση- καθώς και τις γενικές αρχές ανοσορύθμισης.

• Το μάθημα περιλαμβάνει τη διδασκαλία της οργάνωσης και σχεδιασμού ερευνητικών πρωτοκόλλων με έμφαση την Νεφρολογία, τα στάδια διεξαγωγής της έρευνας, αναζήτηση βιβλιογραφικών δεδομένων, Εισαγωγή σε στατιστικές έννοιες , μεθόδους ανάλυσης και στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της έρευνας, σύγκριση και ανάλυση με δεδομένα άλλων ερευνητικών πρωτοκόλλων αναλόγου ενδιαφέροντος και τέλος συγγραφή εργασιών από την έναρξη υλοποίησης του ερευνητικού πρωτοκόλλου μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας . Εισαγωγή στο στατιστικό πρόγραμμα SPSS.

• Κλινικές μελέτες και συγχρονα ζητήματα βιοηθικής στην έρευνα και τις κλινικές μελέτες

Παθογενετικοί μηχανισμοί πρωτοπαθών σπειραματικών νοσημάτων, περιλαμβανομένων της πρωτοπαθούς μεμβρανώδους νεφροπάθειας, της IgA νεφροπάθειας και των ποδοκυτοπαθειών. Αναπτύσσεται ο ρόλος του ανοσιακού συστήματος με την ενεργοποίηση της εγγενούς και επίκτητης ανοσίας, τον καταρράκτη αντιδράσεων, την ενεργοποίηση λεμφοκυττάρων και συμπληρώματος, και τη συσχέτιση των μηχανισμών αυτών με τις ιστολογικές αλλοιώσεις και την κλινική εικόνα. Αναπτύσσονται επίσης οι τρόποι θεραπευτικής προσέγγισης με βάση την παθογένεια των νοσημάτων αυτών.

Θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με τη Μεταμόσχευση Νεφρού. Συγκεκριμένα, η επιλογή του ζώντα και πτωματικού δότη, τα προβλήματα με τους ευαισθητοποιημένους λήπτες, οι χειρουργικές τεχνικές μεταμόσχευσης και η ανοσοκατασταλτική αγωγή