Το παρόν μάθημα ασχολείται με την παθολογία της γλώσσας που μπορεί να εμφανιστεί στο επίπεδο της ανάγνωσης, της παραγωγής και γραφής. Θα παρουσιαστεί σύγχρονη βιβλιογραφία σχετικά με τα νευροαπεικονιστικά μοντέλα που προσπαθούν να εξηγήσουν την παθολογία της γλώσσας καθώς και μελέτες που θεωρούνται κλασσικές στο χώρο της νευροψυχολογίας της γλώσσας και έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη της επιστήμης. Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι πιο συχνές γλωσσικές διαταραχές, η αξιολόγηση και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Η βιβλιογραφία θα περιλαμβάνει παθολογίες που παρατηρούνται σε παιδιά (αναπτυξιακές) αλλά και σε ενήλικες (επίκτητες) με εγκεφαλική βλάβη. Τέλος, θα συζητηθεί το μέλλον και η προοπτική της νευροψυχολογίας της γλώσσας σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψιν τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των νευροεπιστημών.

Στατιστική ανάλυση εμπειρικών δεδομένων προερχομένων από απλά πειραματικά σχέδια ή παρατήρηση με χρήση βασικών μεθόδων της επαγωγικής Στατιστικής. ANOVA με 1 και 2 παράγοντες. Μέτρα συνάφειας. Γραμμική παλινδρόμηση. Μέθοδοι εκτίμησης της αξιοπιστίας των μετρήσεων. Ανάλυση κυρίων συνιστωσών. Εφαρμογή βασικών στατιστικών μεθόδων μέσω λογισμικού στατιστικής ανάλυσης.

Το σεμινάριο καλύπτει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Ιατρική έρευνα και γήρας.
  • Βιολογική γήρανση: βιολογικές θεωρίες, παθολογοανατομικά ευρήματα.
  • Αγγειακό γήρας: αγγειακοί και μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη γνωστικής εξασθένισης, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Ήπια Γνωστική Διαταραχή: νευροφυσιολογικοί και βιολογικοί δείκτες εξέλιξης ΗΓΔ, γνωσιακά προκλητά δυναμικά και γνωστικές διαταραχές.
  • Νευροεκφυλιστικά νοσήματα: άνοιες, Νόσος Parkinson.
  • Γήρας και κοινωνική πολιτική: μοντέλα φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Κοινωνικά προβλήματα ηλικιωμένων και νομική αντιμετώπισή τους: Διακρίσεις λόγω ηλικίας, νομικά ζητήματα σχετικά με την άνοια.
  • Κοινωνική συνεισφορά ηλικιωμένων: Εθελοντισμός και προγράμματα διαγενεακών παρεμβάσεων, δωρεά οργάνων σώματος - Βιοτράπεζες.