Το περιεχόμενο του μαθήματος επεκτείνει και εξειδικεύει τις γενικές γνώσεις που αποκτούνται στο μάθημα της Κινητικής Μάθησης, στα άτομα με κινητική αδεξιότητα/κινητικές δυσκολίες, αναφορικά με θέματα ανίχνευσης - αξιολόγησης και εφαρμογής προγραμμάτων παρέμβασης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αποφοίτους του Τμήματός μας, να ενισχύσουν το επιστημονικό και επαγγελματικό τους προφίλ

Οι φοιτητές/ήτριες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τις βιολογικές, μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές, τις οξείες αποκρίσεις και τις χρόνιες προσαρμογές που παρατηρούνται στον ανθρώπινο οργανισμό σε συνθήκες μικροβαρύτητας, όπως συμβαίνει κατά τη διαστημική πτήση και την παραμονή στο διάστημα ή σε καταστάσεις προσομοίωσης συνθηκών μικροβαρύτητας στη γη (π.χ. κατάκλιση/κλινοστατισμός/γήρανση). Θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τη δομή και να κατανοούν τους μηχανισμούς λειτουργίας των διαφόρων οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μικροβαρύτητας, όπως κατά την παραμονή στο διάστημα. Θα αποκτήσουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις και θα αναδείξουν τον ευεργετικό ρόλο της άσκησης και της διατροφής στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της μικροβαρύτητας και της διαστημικής πτήσης στον οργανισμό.

Το μάθημα στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών-τριών στο άθλημα της Αντισφαίρισης (Τένις), με την εκμάθηση της τεχνικής των βασικών κτυπημάτων και των ειδικών κανονισμών του, την εφαρμογή απλών μορφών τακτικής, καθώς και την επεξήγηση της ειδικής αγγλικής ορολογίας του. Ταυτόχρονα αναλύονται μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας για την μετάδοση των γνώσεων και των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν σε άλλους ενδιαφερόμενους για το άθλημα (μαθητές ή αθλητές), που βρίσκονται σε αρχικό-αρχάριο επίπεδο. Με την απόκτηση εμπειριών και την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να: • διεξάγουν οι ίδιοι ως παίκτες έναν απλό ή διπλό αγώνα δίχως την παρουσία διαιτητή, • διαιτητεύσουν εφαρμόζοντας βασικούς κανονισμούς του αθλήματος, • διδάξουν όσα στοιχεία έχουν μάθει σε αρχάριους ενδιαφερόμενους.

Γενική και Ειδική γνώση της Αγωνιστικής Κολύμβησης καθώς και η σύνδεση της Θεωρίας με την Πράξη στα θέματα της Διδασκαλίας, της Τεχνικής, της Τακτικής και της Προπονητικής. Δίδεται έμφαση στην Φυσιολογία και στην Εργοφυσιολογία καθώς και στην Προπονητική της Κολύμβησης σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Η ύλη περιλαμβάνει: 1. Ιστορική εξέλιξη της κολύμβησης. 2. Αρχές πλεύσης και προώθησης. 3. Διδασκαλία των διαφόρων ειδών και των τεχνικών της κολύμβησης, των εκκινήσεων και των στροφών. 4. Βιομηχανική ανάλυση των τεχνικών της κολύμβησης, των εκκινήσεων και των στροφών. 5. Κανονισμοί της κολύμβησης και της οργάνωσης των αγώνων.

Οι φοιτητές με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα μπορούν να: - εφαρμόζουν προγράμματα αεροβικής προπόνησης και μυϊκής ενδυνάμωση - διδάσκουν βασικά προγράμματα πιλάτες και γιόγκα - σχεδιάζουν προσωπικά προγράμματα γυμναστικής με αντιστάσεις και χρησιμοποιούν όργανα γυμναστικής για αθλούμενους με ειδικά προβλήματα αποκατάστασης από τραυματισμούς ή και για συνολική σωματική βελτίωση

Η γενική και η ειδική γνώση της αγωνιστικής κολύμβησης καθώς και η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη στα θέματα της Διδασκαλίας, της Τεχνικής, της Τακτικής και της Προπονητικής σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Γενική και Ειδική γνώση της Αγωνιστικής Κολύμβησης καθώς και η σύνδεση της Θεωρίας με την Πράξη στα θέματα της Διδασκαλίας, της Τεχνικής, της Τακτικής και της Προπονητικής. Δίδεται έμφαση στην Φυσιολογία και στην Εργοφυσιολογία καθώς και στην Προπονητική της Κολύμβησης σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Η ύλη περιλαμβάνει: 1. Ιστορική εξέλιξη της κολύμβησης. 2. Αρχές πλεύσης και προώθησης. 3. Διδασκαλία των διαφόρων ειδών και των τεχνικών της κολύμβησης, των εκκινήσεων και των στροφών. 4. Βιομηχανική ανάλυση των τεχνικών της κολύμβησης, των εκκινήσεων και των στροφών. 5. Κανονισμοί της κολύμβησης και της οργάνωσης των αγώνων.

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ" ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ, ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ, ΩΣΤΕ Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Το μάθημα στοχεύει στον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση των γνώσεων σχετικά με το άθλημα της αντισφαίρισης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση στην Ειδική Διδακτική του αθλήματος και την παράλληλη ανάπτυξη της τεχνικής κατάρτισης των φοιτητών/τριών, ώστε να είναι σε θέση αργότερα να εξασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή του τένις ειδικότερα στις αναπτυξιακές ηλικίες, ή να ασχοληθούν με αυτό στον ερευνητικό ή επιχειρηματικό τομέα. Τα μαθησιακά αποτελέσματα που υπηρετούνται ανταποκρίνονται στα νεότερα πρότυπα που θέσπισε η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης ITF για τα διάφορα στάδια δυσκολίας, τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες αναπτυξιακές ηλικίες των αθλητών – μαθητών του τένις στο «κόκκινο», το «πορτοκαλί» και το «πράσινο» επίπεδο. Με την απόκτηση εμπειριών και την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να: • εκτελούν τα στοιχεία τεχνικής και τακτικής που διδάχθηκαν, σε συνθήκες προπόνησης ή αγώνα, • διδάξουν όσα στοιχεία έχουν μάθει, σε παιδιά στις πρώιμες αναπτυξιακές τους ηλικίες, αλλά και σε αρχάριους ενδιαφερόμενους.

Μαθησιακά αποτελέσματα: Η επαφή και γνωριμία των φοιτητών-τριών με το άθλημα της αντιπτέρισης (μπάντμιντον), η εκμάθηση της τεχνικής των βασικών κτυπημάτων και των ειδικών κανονισμών του αθλήματος, ώστε αυτοί να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία και να είναι σε θέση να διεξάγουν οι ίδιοι έναν αγώνα δίχως την παρουσία διαιτητή. Εκμάθηση τρόπων διδασκαλίας για την μετάδοση των γνώσεων και των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν σε άλλους ενδιαφερόμενους για το άθλημα (αθλητές ή μαθητές) που βρίσκονται σε αρχικό-αρχάριο επίπεδο. Περιεχόμενα μαθήματος: - Ασκήσεις εξοικείωσης με τον εξοπλισμό των παικτών (φτερό και ρακέτα). - Γηπεδικές εγκαταστάσεις. Προσανατολισμός στο χώρο του γηπέδου. - Μεθοδική διδασκαλία των βασικών κτυπημάτων Clear, Smash, Drop, Lift στο forehand και backhand, ανάλυση κινηματικών χαρακτηριστικών τους, συνήθη και πιθανά λάθη σε κάθε κτύπημα, διόρθωση λαθών. - Εισαγωγή στο ψηλό και χαμηλό σέρβις. Σφάλματα στο σέρβις. - Έναρξη αγώνα με κλήρωση και δυνατότητες επιλογής των παικτών. - Κανονισμοί του αθλήματος. Πως κερδίζεται ή χάνεται ο πόντος. - Το μέτρημα και η διαμόρφωση του σκορ σε έναν αγώνα. - Οι μετακινήσεις των παικτών στο γήπεδο και ανάλυση του ειδικού footwork. - Εισαγωγή και εμπέδωση στους απλούς και διπλούς αγώνες.

Υπενθύμιση στοιχείων ατομικής τεχνικής στην επίθεση. -Κινήσεις χωρίς μπάλα, ξεμαρκάρισμα. Τεχνικά χαρακτηριστικά. Υποδοχή της μπάλας, στροφή στο καλάθι. Τακτική διδασκαλίας, ασκησιολόγιο. Προσποιήσεις εξωτερικών παικτών με μπάλα. Είδη κινήσεων και προσποιήσεων. -Ατομική τεχνική στην άμυνα. Βήμα, γλίστρημα. Κατευθυνόμενες αμυντικές κινήσεις. Σπριντ και άμυνα. Ένας - ένας σε όλο το γήπεδο. Επιστροφή στην άμυνα - κλέψιμο - αιφνιδιασμός. Γρήγορη επιστροφή στην άμυνα. Κανονικό παιχνίδι. -Συνεργασία 2 και 3 παικτών στην άμυνα. Αξιοποίηση ιδιαιτέρων ικανοτήτων αθλητών. Αντίληψη και προσαρμοστικότητα. Φυσική κατάσταση και ταχύτητα. Θέση και κινήσεις των ποδιών. Επιμέρους αμυντικές καταστάσεις. Αντιμετώπιση παίκτη με μπάλα ανάλογα με τη θέση του. Αντιμετώπιση παίκτη χωρίς μπάλα σε απόσταση μία πάσα. Άμυνα σε πίβοτ. -Ομαδική άμυνα man-to-man και ζώνη. Είδη man-to-man (κανονικό, πιεστικό, χαλαρό, γυριστό, με παγίδες). Οι ρόλοι των παικτών ανάλογα με τη θέση τους σε κάθε είδος. Ζώνη με μονό ή διπλό παίκτη μπροστά. Αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση ζώνης. Ασκησιολόγιο. Συνδυασμένες άμυνες. Ασκησιολόγιο. Πρέσινγκ. Κινήσεις και θέσεις στο γήπεδο. Βασικά στοιχεία διαφόρων Zone press. -Αμυντική τακτική. Συνδυασμένες άμυνες (4 ζώνη και 1 man-to-man, 2 man-to-man και 3 ζώνη, ανάμικτη άμυνα). Ασκησιολόγιο. Matchup άμυνες. Από ζώνη σε man-to-man και από man-to-man σε ζώνη. Ο ρόλος το κάθε παίκτη ανάλογα με τη θέση του. Αξιοποίηση ιδιαιτέρων ικανοτήτων αθλητών. -Αιφνιδιασμός. Καταστάσεις αιφνιδιασμού με πλεονέκτημα. Ολοκληρωμένος αιφνιδιασμός. Δευτερεύων αιφνιδιασμός. Ασκησιολόγιο. -Passing game, motion offense, double stack, 1-4. Επίθεση εναντίον ζώνης. Επίθεση εναντίον πιεστικής άμυνας. Επίθεση εναντίον πιεστικής άμυνας στο μισό γήπεδο. Ειδικές καταστάσεις. Καθοδήγηση ομάδας και ψυχολογική προετοιμασία. Coaching, συμπεριφορά στον πάγκο και αντίληψη του παιχνιδιού. -Κατασκοπία αντιπάλων, κατασκευή αθλητικού προφίλ και στρατολόγηση παικτών. Στατιστική. Διοργάνωση αγώνων. Προγραμματισμός και καθορισμός προπονητικών περιεχομένων. -Επιβάρυνση και προσαρμοσμένα προγράμματα φυσικής κατάστασης. -Κανονισμοί παιχνιδιού. Διαιτησία. Κανονισμοί διεξαγωγής ελληνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Γραμματεία, φύλλο αγώνα και χρονομέτρηση