Ανάπτυξη προχωρημένων αναλυτικών εργαλείων και υποδειγμάτων για την κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα ανοικτών οικονομιών. Βασικός σκοπός του μαθήματος η μελέτη και κατανόηση της λειτουργίας και συμπεριφοράς ανοικτών οικονομιών σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καθώς και η αξιολόγηση μακροοικονομικών πολιτικών.

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει δημοφιλείς μεθόδους και σύγχρονα συστήματα ανάλυσης-διαχείρισης χρηματοοικονομικού κινδύνου. Αναλύονται οι βασικοί τύποι χρηματοοικονομικών κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι σημερινοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και επενδυτικοί οίκοι (κίνδυνος αγοράς, πιστωτικός κίνδυνος, λειτουργικός κίνδυνος, νομικός κίνδυνος, κ.α.) και εισάγεται η έννοια της Αξίας στον Κίνδυνο (Value-at-Risk), που επιτρέπει τη δημιουργία ενός ενοποιημένου και συστηματικού πλαισίου ανάλυσης και αποτίμησης των διαφόρων μορφών κινδύνου. Στο πρώτο μέρος του μαθήματος (ανάλυση κινδύνων), οι φοιτητές εκπαιδεύονται στον υπολογισμό της Value-at-Risk ενός χαρτοφυλακίου που συντίθεται στη βάση διαφόρων επενδυτικών συστατικών (μετοχικοί τίτλοι, ομολογιακές επενδύσεις και προϊόντα συναλλαγματικής ισοτιμίας), ακολουθώντας τη μεθοδολογία του συστήματος RiskMetrics. Το δεύτερο σκέλος του μαθήματος (διαχείριση κινδύνων) εστιάζει σε στρατηγικές διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνου και τη σημασία των παραγώγων συμβολαίων στην λειτουργία αυτή.

Το μάθημα αυτό διδάσκει βασικά εργαλεία και μεθόδους αξιολόγησης χρηματοοικονομικών επενδύσεων και διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Συνδυάζει βασικές γνώσεις χρηματοοικονομικής, στατιστικής και μαθηματικών, επιδεικνύοντας την τρόπο εφαρμογής τους στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των πλέον διαδεδομένων επενδυτικών προϊόντων (ομολόγων, μετοχών, συναλλαγματικών προϊόντων) και των ιδιομορφιών της εκάστοτε αγοράς που διαμορφώνει τις παραμέτρους του επενδυτικού περιβάλλοντος. Γίνεται μία εισαγωγή στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, κ.α.) και παρουσιάζονται τεχνικές αξιολόγησης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου ομολογιακών επενδύσεων (τιμολόγηση με τη χρήση της παρούσα αξίας και της καμπύλης επιτοκίων, μέτρα ευαισθησίας της τιμής σε μεταβολές του επιτοκίου, ανοσοποίηση χαρτοφυλακίου, κ.α.). Στη συνέχεια, αναπτύσσεται η Θεωρία Χαρτοφυλακίου - που αποτελεί το κλασικό μεθοδολογικό πλαίσιο αξιολόγησης επενδύσεων με αβέβαιες αποδοχές - και γίνεται μία εισαγωγή σε προηγμένες τεχνικές τιμολόγησης χρεογράφων και αποτίμησης συστηματικού κινδύνου που βασίζονται στην έννοια του arbitrage

Στόχος του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τα κύρια θέματα που συζητούνται στη βιβλιογραφία της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης. Το μάθημα καλύπτει θέματα όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η εκπαίδευση, οι αγορές εργασίας, οι θεσμοί, η αναπτυξιακή βοήθεια και η χρηματοδότηση και ασφάλιση. Οι φοιτητές(τριες) θα εκτεθούν σε κλασικά κείμενα για να κατανοήσουν πώς έχει εξελιχθεί η οικονομική προσέγγιση αυτών των θεμάτων με την πάροδο του χρόνου, καθώς και σε σύγχρονες οικονομικές προσεγγίσεις στην εμπειρική ανάλυση με στόχο την εξοικείωσή τους στις τρέχουσες μεθόδους και πρακτικές στη μελέτη των Οικονομικών της Μεγέθυνσης και Ανάπτυξης.

The course will provide an overview of recent developments in monetary economics, with a special emphasis on models with nominal rigidities and their implications for monetary policy. 

Στο πλαίσιο του μαθήματος αναλύονται μια σειρά ερωτημάτων, όπως τι συνιστά περιφερειακό πρόβλημα, πώς μετριέται αυτό το πρόβλημα, ποιές είναι οι διαδικασίες και τα μέσα για την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στη σημασία του χώρου στην οικονομική συμπεριφορά παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και στη διαμόρφωση και εξέλιξη πόλεων και περιφερειών. Παρουσιάζονται βασικές έννοιες και θεωρητικά μοντέλα περιφερειακής ανάπτυξης, περιγράφονται στρατηγικές και μέσα περιφερειακής πολιτικής σε διάφορες χωρικές κλίμακες, τουριστικός σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Στόχος του μαθήματος είναι να εκθέσει τους/τις φοιτητές/τριες σε εναλλακτικές οικονομικές θεωρίες-προσεγγίσεις (όπως αυτές των κλασικών οικονομολόγων, Marx και Sraffa) οι οποίες διαπραγματεύονται οικονομικά προβλήματα συνυφασμένα με τη λειτουργία του σύγχρονου τρόπου παραγωγής με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που οι φοιτητές/τριες είναι εκτεθειμένοι/ες στη διάρκεια των προπτυχιακών τους σπουδών.

Μαθηματική ανάλυση των αποφάσεων του ατόμου και της επιχείρησης.