Κατανόηση ευπαθειών της ασφάλειας δικτύων και εκμετάλλευση τους σε διάφορα επίπεδα του δικτύου, ανάλυση και κατανόηση των μηχανισμών άμυνας.

Κατανόηση των φαινομένων που διέπουν τα νανοδίκτυα και συγκεκριμένα των βιολογικά νανοδικτύων όσον αφορά το κανάλι, τους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση των βιολογικών νανοδικτύων με έμφαση στα βιολογικά νανοδικτυα μέσω διάχυσης. Ανάλυση όλων των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά της πληροφορίας καθώς και των τρόπων που αυτή γίνεται αντιληπτή από τα μέρη που επικοινωνούν. Κατανόηση των περιορισμών που θέτει το κανάλι των βιολογικών νανοδικτύων και του τρόπου που μπορούν να μεταφερθούν τα πρωτόκολλα των κλασικών δικτύων στα βιολογικά νανοδίκτυα σε όλα τα επίπεδα δικτύωσης.

Κάθε υπολογιστικό σύστημα πρέπει να ελέγχει την προσπέλαση στους πόρους του συστήματος, που περιλαμβάνουν και ευαίσθητα δεδομένα. Γι' αυτό το σκοπό, το σύστημα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας αυτών των δεδομένων και ασκεί έλεγχο στα μέρη του συστήματος μέσω των οποίων γίνεται η διαχείριση της προστασίας του. Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια ενός συστήματος είναι το λογισμικό. Οι κακόβουλοι εισβολείς αξιοποιούν υπαρκτές "τρύπες" ασφάλειας και ευπάθειες, που είναι συνέπεια κακής σχεδίασης και κακής υλοποιήσης του λογισμικού. Στο μάθημα αυτό παρέχεται μία σφαιρική προσέγγιση των πιο σημαντικών προβλημάτων ασφάλειας λογισμικού και μηχανισμών ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων. 

Το μάθημα μελετά μεθόδους και τεχνικές μοντελοποίησης, προσομοίωσης και αποτίμησης και ανάλυσης της απόδοσης παράλληλων και κατανεμημένων συστημάτων. Εκτός από τα κλασσικά συστήματα εξετάζει και σύγχρονα κατανεμημένα συστήματα όπως ομάδες (clusters) και πλέγματα (grids) επεξεργαστών. Σκοπός του μαθήματος είναι η επαρκής γνώση για σωστό σχεδιασμό και υπολογισμό των δυνατοτήτων παράλληλων και κατανεμημένων συστημάτων.

Αρχιτεκτονικές Δικτύων Οπτικής Μεταγωγής, Τεχνολογίες και Παράμετροι οπτικών μεταγωγέων, Οπτική Μεταγωγή Κυκλώματος, Οπτική Μεταγωγή Πακέτων, Οπτική Μεταγωγή Εκρηκτικής Ροής (Optical Burst Switching), Αρχιτεκτονικές κόμβων δρομολόγησης για μεταγωγή κυκλώματος, μεταγωγή πακέτων, μεταγωγή εκρηκτικής ροής. Τοπολογίες μεταγωγέων Banyan, Delta, Clos, Benes. Τεχνολογίες Οπτικών Μεταγωγέων: θερμο-οπτικοί, ηλεκτρο-οπτικοί, μεταγωγείς MEMS, αμιγώς οπτικοί. Συμβολομετρικοί οπτικοί μεταγωγείς. Τεχνολογίες Ημιαγώγιμων Οπτικών Ενισχυτών. Μη γραμμικά φαινόμενα σε Ημιαγώγιμους Οπτικούς Ενισχυτές. Μεταγωγή σε Μητροπολιτικά Δίκτυα: Πολυπλέκτες προσθήκης/αφαίρεσης, συστήματα μεταφοράς οπτικών πακέτων (Packet optical Transport systems). Μετατροπή μήκους κύματος. Πρωτόκολλα οπτικής μεταγωγής πακέτων και μεταγωγής εκρηκτικής ροής, τεχνικές αποφυγής συγκρούσεων, αποθήκευση πακέτων, οπτικές μνήμες. Πρωτόκολλα σηματοδοσίας σε δίκτυα εκρηκτικής ροής. Δρομολόγηση και Μεταγωγή σε Οπτικά Δίκτυα Διασύνδεσης Υπολογιστικών Συστημάτων. Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Φωτονικής: Τεχνολογία Μεταγωγέων Φωτονικής Πυριτίου, Σχεδίαση ολοκληρωμένων μεταγωγέων πυριτίου (μεταγωγείς δακτυλίου All-Pass, Add/Drop). Βασικές παράμετροι οπτικών ψηφιακών κυκλωμάτων. Οπτικές πύλες: «οπτικό» τρανζίστορ. Τύποι και αρχιτεκτονικές οπτικών πυλών. Οπτική πύλη AND, OR, XOR. Οπτικά ψηφιακά κυκλώματα flip-flop, διασύνδεση οπτικών λογικών πυλών και οπτικών flip-flops.