1. Tάση, τροπή και ιδιότητες υλικών (τάση, τροπή, μηχανικές ιδιότητες των υλικών, σχέσεις τάσεων-τροπών στη γραμμική ελαστικότητα, ιδεατά υλικά) [10 ώρες].
  2. Αξονική φόρτιση (παραμορφώσεις αξονικά φορτιζομένων μελών, παραμορφώσεις ανομοιόμορφων ράβδων, τροπική ενέργεια, υπερστατικές κατασκευές, ελαστοπλαστική ανάλυση) [9 ώρες].
  3. Καθαρή κάμψη (τάσεις και παραμορφώσεις στη δοκό, τάσεις στη δοκό σε γραμμικά ελαστικά υλικά, εγκάρσιες παραμορφώσεις, ελαστική τροπική ενέργεια, δοκοί με αξονική φόρτιση στο επίπεδο συμμετρίας, σύνθετες δοκοί, ελαστοπλαστικά υλικά) [10 ώρες].
  4. Στρέψη (τάσεις και παραμορφώσεις στην άτρακτο, τάσεις στην άτρακτο σε γραμμικά ελαστικά υλικά, τάσεις και τροπές σε καθαρή διάτμηση, ανομοιόμορφη στρέψη, ελαστική τροπική ενέργεια στη στρέψη και καθαρή διάτμηση, υπερστατικές άτρακτοι, στρέψη ράβδων ορθογωνικής διατομής, κοίλες λεπτότοιχες άτρακτοι, μη γραμμικά υλικά, ελαστοπλαστικά υλικά) [9 ώρες].
  5. Ανάλυση τάσεων (επίπεδη και τριδιάστατη ένταση, τάσεις σε κεκλιμένα επίπεδα, κύριες τάσεις, μέγιστες διατμητικές τάσεις, κύκλος του Mohr, εξισώσεις ισορροπίας, συνοριακές συνθήκες για τις τάσεις) [8 ώρες].
  6. Κριτήρια διαρροής (μεταλλικά και μη μεταλλικά υλικά, κριτήρια Tresca, von Mises, Rankine, Mohr-Coulomb, Drucker-Prager) [3 ώρες].
  7. Ανάλυση τροπών (επίπεδη και τριδιάστατη παραμόρφωση, τροπές σε κεκλιμένα επίπεδα, κύριες τροπές, μέγιστες διατμητικές τροπές, κύκλος του Mohr, μέτρηση παραμορφώσεων, συνοριακές συνθήκες για τις μετατοπίσεις, συνθήκες συμβιβαστού) [4 ώρες].

Έννοιες οριζοντιογραφίας, μηκοτομής, διατομών. Λειτουργική κατάταξη των οδών. Ισοκλινής και πολυγωνική της χάραξης. Δυνάμεις που ασκούνται στο όχημα, δυνάμεις προωθητικής ροπής – πέδησης, καθοριστικές ταχύτητες, εφαπτομενική και εγκάρσια τριβή. Ταχύτητα μελέτης, λειτουργική ταχύτητα V85, επιτρεπόμενη ταχύτητα. Στοιχεία μελέτης για την οριζοντιογραφία: ευθυγραμμία, κυκλικό τόξο, κλωθοειδής. Στοιχεία μελέτης για τη μηκοτομή: κατά μήκος κλίσεις, κυρτές και κοίλες καμπύλες. Επικλίσεις. Στοιχεία μελέτης για τις διατομές. Διαμόρφωση διατομών. Τυπικές διατομές οδών. Τα μήκη ορατότητας στον σχεδιασμό των οδών. Σχεδιασμός οδού στο χώρο.

Ο ιστοχώρος αφορά μόνο τους φοιτητές του νέου προγράμματος σπουδών (έτος εισαγωγής απο το 2022-23 και έπειτα)

Περιεχόμενο του μαθήματος

  • Εσωτερικές εγκαταστάσεις: Υδραυλικοί υποδοχείς. Ύδρευση (εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο ψυχρού και θερμού νερού, υλικά, διατομές σωληνώσεων). Δίκτυο αποχέτευσης (υλικά, διατομές σωληνώσεων, αερισμός δικτύου, φρεάτια), υπόνομοι, βόθροι. Στοιχεία ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Άσκηση.
  • Θερμική προστασία του κτιρίου: Το κέλυφος του κτιρίου και η ενεργειακή του συμπεριφορά. Θερμικό ισοζύγιο. Θερμική άνεση. Θερμικές πρόσοδοι και απώλειες. Θερμομονωτικά υλικά. Θερμοχωρητικότητα. Χρήση και εφαρμογές. Θερμογέφυρες. Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Θερμομονωτική προστασία κτιρίου. Κανονισμός ενεργειακής απόδοσης. Απαιτήσεις, προδιαγραφές. Υπολογισμός θερμοκρασιών διαδοχικών στρώσεων δομικού στοιχείου. Άσκηση.
  • Υγροπροστασία: Μορφές υγρασίας. Υγρομονώσεις. Επιφανειακή συμπύκνωση των υδρατμών. Διάχυση και εσωτερική συμπύκνωση των υδρατμών. Φράγμα υδρατμών. Θερμική ροή. Άσκηση.
  • Δάπεδα: Είδη, υλικά, τεχνικές κατασκευής, κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Κολυμβητά δάπεδα. Συνδέσεις δαπέδων και κατασκευή. Επιστρώσεις εξωστών και κλιμάκων. Κιγκλιδώματα εξωστών και κλιμάκων. Δάπεδα εξωτερικών χώρων. Άσκηση.
  • Επενδύσεις τοίχων και οροφών: Είδη, υλικά, τεχνικές κατασκευής,  κατασκευαστικές λεπτομέρειες. 

Αναγνώριση τύπων εργοταξίων. Επιλογή θέσης εργοταξίου (σχεδιασμός, μεθοδολογία και προγραμματισμός). Χωροθέτηση εγκαταστάσεων εργοταξίου (προσωρινές εγκαταστάσεις, κτίρια, αποθηκευτικοί χώροι, συνεργεία). Παρουσίαση των βασικών δομικών μηχανημάτων και της λειτουργίας τους και ανάλυση των κριτηρίων επιλογής τους. Παρουσίαση της μεθοδολογίας της Λειτουργικής Ανάλυσης και εφαρμογή. Ανάλυση των οικονομικών διαστάσεων που αφορούν στα μηχανήματα (κτήση, επένδυση, απόσβεση, αντικατάσταση). Εργασιακές σχέσεις και οργάνωση ανθρωπίνου δυναμικού εργοταξίου (προσόντα, καθήκοντα). Αποδόσεις μηχανημάτων και εργατοτεχνικού προσωπικού (συνδυασμός με τις απαιτήσεις της παραγωγής). Υγεία και ασφάλεια στο εργοτάξιο. Διαχείριση προμηθειών εργοταξίου. Διαχείριση παραπροϊόντων και αποβλήτων εργοταξίου. Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης εργοταξίου με τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων.

Στοιχεία αριθμητικής ανάλυσης. Αριθμητική παρεμβολή, αριθμητική ολοκλήρωση, επίλυση αλγεβρικών συστημάτων, σειρές Fourier, πεπερασμένες διαφορές. Aριθμητική επίλυση
διαφορικών εξισώσεων. Εισαγωγή, παραβολικές εξισώσεις, υπερβολικές εξισώσεις-μέθοδος χαρακτηριστικών, ελλειπτικές εξισώσεις. Eφαρμογές στη ροή σε κλειστούς αγωγούς. Μόνιμη
ροή σε δίκτυα υπό πίεση - μέθοδος Cross, μη μόνιμη ροή - υδραυλικό πλήγμα. Eφαρμογές στη ροή σε ανοιχτούς αγωγούς. Μόνιμη ανομοιόμορφη ροή, μαθηματικό ομοίωμα μη μόνιμης
ροής, διάδοση πλημμυρικού κύματος. Eφαρμογές στην υπόγεια υδραυλική. Επίλυση μονίμων και μη μονίμων προβλημάτων. Eφαρμογές σε προβλήματα διάχυσης – διασποράς. Μαθηματικό
ομοίωμα διάχυσης - διασποράς, αριθμητικές επιλύσεις. Εισαγωγή στην μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Εφαρμογές.

Το μάθημα είνα μία εισαγωγή στην «Αριθμητική Ανάλυση» προσανατολισμένη στην υπολογιστική επίλυση προβλημάτων μηχανικής και επιστημών. Εισάγει τον σπουδαστή με σχετική μαθηματική αυστηρότητα στην προτυποποίηση τυπικών προβλημάτων και στην ανάπτυξη μεθόδων για την επίλυσή τους στον Η/Υ. Εισάγει τις βασικές αρχές των υπολογισμών κινητής υποδιαστολής στους Η/Υ και τις συνέπειές τους για την ακρίβεια των λύσεων. Δίδει έμφαση στα σφάλματα των μεθόδων και την υπολογιστική τους απόδοση.

Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Python. Το μάθημα προσφέρει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές την ευκαιρία να μάθουν να γράφουν κώδικα Python ώστε να συντάσσουν αλγορίθμους, να επεξεργάζονται δεδομένα και να δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα πολιτικού μηχανικού, αλλά και σε ερευνητικές δραστηριότητες. Το μάθημα ξεκινάει από τις βασικές δομές και εντολές της γλώσσας Python, και καταλήγει στην επίλυση απλών υπολογιστικών προβλημάτων. Ξεκινά από τους βασικούς τύπους δεδομένων, την είσοδο πληροφορίας από το πληκτρολόγιο και την εμφάνιση αποτελεσμάτων στην οθόνη, την οπτικοποίηση αποτελεσμάτων μέσω γραφημάτων, περνά στις δομές επανάληψης και ελέγχου, τη Λίστα και το Λεξικό που είναι οι σημαντικές δομές δεδομένων που έχει η Python, το γράψιμο και την οργάνωση των συναρτήσεων και κλείνει με τη διαχείριση αρχείων, την αποθήκευση σε αυτά των δεδομένων του προγράμματος και τον έλεγχο των απρόσμενων σφαλμάτων που μπορεί να συμβούν κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος Python. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από χαρακτηριστικά παραδείγματα που περιλαμβάνουν από βασικούς αλγόριθμους και δομές δεδομένων, μέχρι και την επίλυση προβλημάτων σχεδιασμού έργων πολιτικού μηχανικού.

Παρουσιάζονται οι δυνατότητες της εφαρμογής των μεθόδων της ανελαστικής ανάλυσης στη μελέτη των Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη χρήση και τον ρόλο της ανελαστικής ανάλυσης κατά τον αντισεισμικό σχεδιασμό αλλά και στη μελέτη της σεισμικής συμπεριφοράς πολυωρόφων κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα. Με τη χρήση ανελαστικής ανάλυσης παρουσιάζεται η επιρροή στη σεισμική συμπεριφορά διαφόρων παραμέτρων όπως η τοιχοποιία πληρώσεως, το ανοιχτό ισόγειο (pilotis), η ανελαστική απόκριση των κόμβων, η αλληλεπίδραση παρακειμένων κτηρίων κ.ά.

Αντιμετωπίζονται ειδικά θέματα που συναντώνται σε όλες τις κατασκευές όπως η σκάλα και οι συγκολλήσεις των οπλισμών. Ταυτόχρονα όμως το μάθημα εστιάζεται στην παρουσίαση σύγχρονων υλικών, των ιδιοτήτων τους και των εφαρμογών τους όπως τα σκυροδέματα υψηλής αντοχής σε θλίψη και εφελκυσμό,  το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, το ινοσκυρόδεμα, τα FRPs σε διάφορες μορφές όπως φύλλα (sheets), ράβδοι αλλά και κορδόνια FRP. Τέλος, παρουσιάζονται καινοτόμες μέθοδοι συνεχούς ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της ακεραιότητας (real time Structural Health Monitoring) των κατασκευών με τη χρήση Πιεζοηλεκτρικών στοιχείων (PZTs).

Μάθημα αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Το μάθημα επικεντρώνεται στους όρους και στις συνέπειες του τραγικού τέλους του ελληνο-τουρκικού πολέμου (1919-1922), τις πολιτικές και κοινωνικές του συνέπειες και την πρωτοφανή για τα μέτρα της εποχής ανταλλαγή πληθυσμών που σήμανε και το τέλος της παρουσίας του ελληνισμού σε ευρύτερες ζώνες της Μικράς Ασίας και της Μαύρης θάλασσας.

Το μάθημα δεν θα διδαχθεί κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2023-2024

Ανασκόπηση των αρχών της μηχανικής του συνεχούς μέσου (ισοζύγια μάζας και ορμής, καταστατικές εξισώσεις). Εισαγωγή στην ελαστικότητα, ιξωελαστικότητα, πλαστικότητα. Μικροδομές: σημειακές και γραμμικές ατέλειες (κενά, εξαρμώσεις, ρωγμές). Ανάλυση κλασικών πειραμάτων: εφελκυσμός, στρέψη, κάμψη. Ερπυσμός-χαλάρωση. Κόπωση. Διάχυση. Εφαρμογές στη νανοτεχνολογία.